Fotograferen in de winter
Fotograferen in de winter

Fotograferen in de winter

Sneeuw zorgt ervoor dat alles er fantastisch uitziet buiten. Iedereen houdt van de sneeuw en als een sneeuwbui eenmaal voorbij is, kunnen de meeste fotografen waarschijnlijk niet wachten om prachtige winterfoto’s te maken. Er zijn een paar dingen die u over sneeuwfotografie moet weten om ervoor te zorgen dat uw afbeeldingen fantastisch zijn.

 1. Hou rekening met de kou
  Zorg er voor dat je warm aangekleed ben. Vergeet ook niet om een reservebatterij mee te nemen. Door de kou verliezen batterijen zeer snel hun lading!
 2. Bescherm uw camera
  Om condensvorming in uw camera te voorkomen, neemt u een grote zak met ritssluiting voor uw camera en sluit deze goed af. Gooi een paar siliconen pakjes (deze zitten vaak in uw schoendoos als je nieuwe schoenen koopt) in de zak om vocht te helpen absorberen. Hou de tas gesloten als je thuiskomt en open hem pas als de camera op kamertemperatuur is gekomen. Door uw camera geleidelijk naar de normale temperatuur te laten terugkeren, wordt die kans op condensatie aanzienlijk verkleind.
 3. Diafragma voorkeur
  Stel uw camera in op diafragma voorkeur. Zo kun je snel veel of weinig scherptediepte in uw beelden steken.
 4. Witbalans
  Sneeuw verschijnt meestal aan de blauwe kant van het kleurenspectrum. Stel uw witbalans in op bewolkt of handmatig op ongeveer 6.500 kelvin.
 5. Belichting
  Als u wilt dat uw sneeuw wit is, moet u overbelichten. Bij sneeuwfotografie is het een goed idee om overbelichting te geven om het automatische meetsysteem van uw camera (dat is gekalibreerd voor middengrijs) te compenseren. Verhoog de belichtingscompensatie met 1 à 2 stops en u krijgt perfect witte sneeuw in uw beeld. Als je dat niet doet, krijg je verschillende tonen van saaie grijze afbeeldingen.
 6. Modus lichtmeting
  Experimenteer met verschillende meetmodi bij het fotograferen in de sneeuw. Begin de modus matrix. Op zonnige dagen zal je eerder spotmeting instellen.
 7. Fotografeer in RAW
  Als u uw bestandsformaat instelt op RAW, kunt u uw instellingen achteraf nog perfect aanpassen zonder in te boeten aan kwaliteit. Raw zijn de bouwsteentjes van uw afbeelding. Bij JPEG gebeurde er al een compressie waardoor er reeds enig verlies van kwaliteit is. Als je onbewerkt fotografeert, kun je achteraf hooglichten herstellen en schaduwen aanpassen.
 8. LCD-scherm
  Vertrouw niet op de voorbeeldweergave op het lcd-scherm van uw camera. Je krijgt geen nauwkeurig beeld te zien. Als je toch wilt kijken naar uw afbeeldingen ga dan zeker op een plaats staan waar je de afbeelding goed kunt zien op het lcd-scherm.
 9. Histogram
  Wanneer u in de sneeuw fotografeert, is het handig om uw histogram te bekijken. Dit om er zeker van te zijn dat u geen beelddetails in de sneeuw verliest. Aan uw histogram kunt u zien of uw hooglichten overbelicht zijn. Omgekeerd wilt u er zeker van zijn dat u niet alles overcompenseert en onderbelicht.
 10. Wintertaferelen
  Winterluchten kunnen deze tijd van het jaar prachtig zijn. Warme en koele tinten kunnen een andere sfeer creëren en laten je sneeuwafbeeldingen knallen. Gebruik zonsopgang en zonsondergang om warme tinten uit de lucht vast te leggen die weerkaatsen in de sneeuw. Als je een meer dramatisch beeld wilt creëren, belicht dan de lucht en al het andere wordt donkerder. Deze techniek voegt een klein mysterie toe en verandert de sfeer van je afbeelding.
  Hou je van macro fotografie, dan is het ook heel dankbaar om blaadjes, gras, spinnenwebben en zelfs simpele gebruiksvoorwerpen te fotograferen onder winterse omstandigheden. En zet de dooi eenmaal in, dan kun je weer gebruikmaken van de waterdruppels die zich vormen.
  Later in de winter worden de ochtenden mistiger. In combinatie met bevroren weilanden en een opkomende zon wordt de omgeving in een heerlijke goudgele gloed omgetoverd.