Reisverslag Frankrijk
Reisverslag Frankrijk

Reisverslag Frankrijk

Elk jaar proberen we een stukje Frankrijk te ontdekken. Dit jaar bezochten we Auvergne! Auvergne wordt onderverdeeld in 4 departementen: Allier, Puy-de-Dôme, Haute-Loire en Cantal. Een groot deel van deze toeristische regio hoort tot het Centraal Massief. In deze streek kun je genieten van mooie groene landschappen, slapende vulkanen, adembenemende dorpjes, … Je kunt er ook genieten van een gevarieerd aanbod aan lokale gastronomie, …

Pitoreske dorpjes

Wij verbleven in een klein gezellig hotelletje in Vieille-Brioude gelegen in het departement Haut-Loire. Van daaruit deden we tal van uitstappen.
We bezochten ook enkele fraaie dorpjes zoals Brioude, Lavaudieu, Blesle, Chilhac, Lavoûte-Chilhac en Saint Ilpize.

Zicht op het stadje Vieille-Brioude

Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay is gebouwd aan de voet van de rots Corneille, een indrukwekkend vulkanisch punt die het historisch centrum overheerst.
Je vindt er de Notre-Dame kathedraal, een opmerkelijk voorbeeld van romaanse kunst, met Karolingische, byzantijnse en moreske invloeden. Via de sfeervolle hellende straatjes vanuit het lage deel van de stad, en een grote trap met 134 treden bereiken we dit schitterende gebouw uit de 11e en 12e eeuw.
Het beeld Notre-Dame de France, hooggelegen op de top van de rots Corneille, is een gietijzeren kunstwerk van de hand van de beeldhouwer Bonnassieux, in de 19e eeuw gemaakt van omgesmolten kanonnen, buitgemaakt na het beleg van Sebastopol. Vanaf het platform heeft u een schitterend panorama over de rode daken van de stad!

De rots Corneille met op de top het beeld Notre-Dame de France

Vlakbij de rots Corneille bevindt zich ook de Chapelle Saint-Michel D’Aiguilhe. Dit kerkje is namelijk één van de meest bijzondere die je in Frankrijk kan vinden. Officieel ligt de Saint-Michel D’Aiguilhe niet in Le Puy maar in het dorpje Aiguilhe dat vroeger net buiten de muren van de stad lag.
Het kerkje ligt op een vijfentachtig meter hoge vulkanische schoorsteen. Deze is ontstaan onder de zeebodem want lang geleden lag dit gedeelte van Frankrijk onder water. Onder de zee waar Le Puy nu ligt lag echter een actieve vulkaan waarvan de lava een weg naar boven zocht. Door de kalkstenen laag had het geen vrij spel en zo werden de schoorstenen gevormd. Toen de vallei weer droog viel werd de laag kalksteen langzaam maar zeker door regenwater weggesleten en bleven alleen de schoorstenen staan.
In de tiende eeuw vonden ze dit een goede plek om een kerkje te bouwen.

Chapelle Saint-Michel D’Aiguilhe

Puy-de-Dôme

Puy-de-Dôme is niet alleen de naam van een berg maar ook die van het het meest vulkanische departement van Frankrijk!
De Puy-de-Dôme is zonder twijfel het juweel van de Chaîne des Puys, een baken van 1.465 meter hoog dat terecht het exclusieve label Grand Site de France draagt. Wandel naar de top van de berg (of neem de trein naar de top) waar een natuurkundig observatorium, de Gallo-Romeinse Mercuriustempel en een breed scala aan activiteiten op je wachten. Je hebt er een adembenemend zicht op de slapende vulkanen.

Panorama Puy-de-Dôme

Vulcania

Vulcania is gelegen in Saint-Ours-les-Roches, Auvergne, 15 km ten noordwesten van Clermont-Ferrand. Het is een uniek park rond het thema vulkanen en de aarde.
Wij bezochten er een oude vulkaankrater: “Vulcan de Lemptegy”.

Vulcan De Lemptegy

Wandeling Vieille-Brioude

Vanuit Vieille-Brioude volgden we een bewegwijzerde wandeling van 10,5 km. Het laagste punt lag op 460 m, het hoogste punt op 730 m.
Het eerste deel van de wandeling ging doorheen de bossen en was behoorlijk steil. Na puffen en blazen bereikten we de top en werden we getrakteerd op mooie panorama’s!

Mooi groene natuur in de Auvergne!

We zijn volledig tot rust gekomen in deze mooie, groene en tevens rustige streek van Frankrijk. Voor ons was het alvast een geslaagde reis!