Macro fotografie
Macro fotografie

Macro fotografie

Nu de winter stilaan aan zijn einde komt, kunnen we straks terug op pad gaan voor macro fotografie in de natuur. Bloemen, planten en andere onderwerpen resulteren in adembenemende beelden.
Voor de liefhebbers, hier komen enkele tips die je best in acht neemt!

Materiaal
Voor macro fotografie gebruik je best een macro objectief. Een macro objectief is speciaal gebouwd om dichtbij te kunnen fotograferen. Er bestaan verschillende soorten. Macro objectieven zijn lichtsterk en helaas vaak duurder dan de gewone.
Andere (goedkopere) alternatieven zijn de voorzetlenzen, de teleconverters, macro tussenringen, de balg en de omkeerring.

Scherpstellen
Het is niet eenvoudig om scherp te stellen omwille de kleine zoeker van je camera. Het is in dit geval echter aangewezen om uw toestel op een statief te plaatsen en het lcd-scherm te gebruiken tijdens het focussen. Wijzig de afstand tussen de camera en uw onderwerp om uit te zoeken hoe de scherpstelling het best werkt.
Het gebruik van een statief voorkomt trillingen die mogelijk de oorzaak zijn van bewegingsonscherpte in uw afbeelding!

Het facetoog van de bij staat mooi scherp in beeld. De rest van het beeld verdwijnt stilaan in de onscherpte.

Het onderwerp
Je zult het al gemerkt hebben, bij macro fotografie wordt meestal gebruik gemaakt van weinig scherptediepte. De focus ligt enkel op het onderwerp, de achtergrond verdwijnt in de onscherpte. Werk met een groot diafragma om die onscherpte in de achtergrond te bekomen.
Zijn er teveel storende elementen in de achtergrond, bv grassprietjes, bladeren, … dan kun je die best verwijderen. Ook het standpunt waaruit je fotografeert kan ervoor zorgen dat storende elementen niet worden opgenomen in uw beeld.
Soms kan een grassprietje of een bloempje in de (onscherpe) achtergrond net het beeld weer boeiend maken.

Voor deze foto heb ik met opzet enkele grassprietjes geplaatst bij het onderwerp. Deze maken de foto net iets boeiender.
Ik wist niet dat dit bestond, strand paddestoelen! Ze zijn klein en verschijnen meestal laat in de herfst. Zolang er geen vorst is kun je ze aantreffen.

Insecten fotograferen
Ga er ’s morgens vroeg op uit om insecten te fotograferen. Insecten worden pas actief wanneer ze opgewarmd zijn aan de zon.
Zolang ze niet opgewarmd zijn, blijven ze langer op dezelfde plaats zitten waardoor je als fotograaf veel meer tijd hebt om de camera juist in te stellen en te focussen op het onderwerp. Doordat ze nog inactief zijn kun je ook veel dichter bij het insect gaan met uw camera.

Het was nog vroeg in de morgen, deze libel moest zich nog opwarmen aan de opkomende zon. Op dit moment was ze nog inactief en had ik ruim de tijd om mijn camera in te stellen en de juiste positie te zoeken vooraleer de foto te nemen.

Bokeh
Met bokeh wordt de kwaliteit van de achtergrond bedoeld. Het woord is uit het Japans afkomstig en betekent onscherpte.
Bij de ene lens is de bokeh mooier dan bij de andere lens. Bij een lichtsterke lens zal de achtergrond zachter en meer dromerig zijn. Je kunt spreken van een lichtsterke lens wanneer je een laag diafragma kunt kiezen zoals f 2.8, f 1.8 of zelfs f 1.4. Deze lenzen zijn over het algemeen veel duurder dan de minder lichtsterke lenzen.
Bij bokeh gaat het vaak ook over het effect dat door lichtpunten in de achtergrond wordt veroorzaakt. Vallen lichtpuntjes buiten het scherptegebied dan vormen ze de lichtcirkels in de achtergrond wat de foto wel drukker maakt maar een speelse touch geeft. Ze worden veroorzaakt door de reflecties van het licht in (dauw)druppels, metaal, glas, en dergelijke, welke kleine lichtpuntjes vormen.
Zoek de juiste positie van uw camera voor het beste resultaat. Als je met live view werkt heb je hier meer controle over.

Werk ook hier met live view. Zoek de juiste positie tot je de lichtcirkels ziet verschijnen!

Details
Bij macro fotografie kun je heel mooi allerhande details in beeld brengen die je meestal niet met het blote oog te zien krijgt. Dit maakt macro fotografie extra boeiend!

Had jij met het blote oog gezien dat deze libel iets wou oppikken met de tong? Bemerk ook de haartjes op het lijfje en op de pootjes.
Deze lieverd kwam op een mooie zomerdag, ergens in de namiddag, onze tuin ingevlogen.
Ik was er 100% van overtuigd dat ik te laat zou zijn om mijn camera te halen, de juiste instellingen te kiezen en over te gaan tot het nemen van de foto. Tot mijn grote verbazing bleef de libel toch zitten en kon ik relatief dichtbij komen om “mijn model” te vereeuwigen!

Creativiteit
Eén van de voorbeelden van creativiteit bij macro fotografie is het fotograferen van druppels. De druppel werkt als een lens en zal een object dat er achter staat verkleinen waardoor het object in zijn geheel zichtbaar wordt in de druppel zelf.
Dit lijk een gemakkelijke opname maar vergis je niet, dit vergt enige kennis en techniek om zowel het element waar de druppel aan hangt als het beeld in de druppel zelf scherp in beeld te krijgen!

Dit is een opstelling in de studio. Er werd een bloem geplaatst in de achtergrond. Het object in de voorgrond, hier het langwerpig blad, werd beneveld totdat er druppels begonnen te ontstaan. In de kleine druppels zie je de bloem in zijn geheel verschijnen.