Enkele envoudige tips voor geweldige foto’s
Enkele envoudige tips voor geweldige foto’s

Enkele envoudige tips voor geweldige foto’s

Velen onder ons zullen dit alvast herkennen, je gaat op stap naar een fotogenieke bestemming met de zekerheid terug te keren met machtige foto’s! Eenmaal terug thuis kan je niet wachten om uw afbeeldingen te bekijken op het scherm van uw computer! Helaas, op enkele beelden na ben je nogal teleurgesteld.
Met onderstaande tips ben je al een flink stuk verder geholpen.

Compositie
Speur bij voorkeur de omgeving af via de zoeker van uw camera. Het beeld dat je ziet door uw zoeker zal, op het moment dat je afdrukt, uw eigenlijke foto worden!
Experimenteer eens met verschillende standpunten: Van beneden af fotograferen (kikkerperspectief), van boven af (vogelperspectief), op ooghoogte (werkt vooral goed bij het fotograferen van kinderen) … Je zult zien, dit levert totaal verschillende resultaten op.
Ook de regel van derden is een hulpmiddel. Verdeel uw foto in 9 denkbeeldige vlakken. Bij landschappen zorg je voor 1/3 land en 2/3 lucht! Zijn er bepaalde voorwerpen in uw afbeelding die je wilt benadrukken, zorg dan dat die op één van de snijpunten van de lijnen komt te staan.

De compositie wordt versterkt door gebruik te maken van een kader, namelijk de boog van de Menenpoort. Bemerk hier ook het tijdstip van de opname, het blauwe uurtje dat zorgt voor een typisch intense blauwe lucht.

Eenvoud
Een foto mag niet te druk zijn! Ofwel zoek je een rustige omgeving op ofwel werk je met weinig scherptediepte in uw foto. Focus op uw onderwerp en laat de achtergrond verdwijnen door de onscherpte.
Soms kan een foto heel weinig bevatten en toch zo aantrekkelijk zijn, “less is more”!

Door de totaal onscherpe achtergrond komt het onderwerp extra tot zijn recht.

Abstract
Zoek lijnen, patronen, vormen! Het moeten niet altijd landschappen of portretten zijn. Abstracte foto’s kunnen grafisch verrassend mooi zijn.

Kleuren, lijnen en herhalingen vormen hier een mooi geheel.

Vertel een verhaal
Met één enkele foto kun je veel vertellen. Dat maakt een afbeelding nog zoveel mooier!

Een namiddag genieten aan zee met het hele gezin, wordt wellicht een hele fijne tijd.

Nachtfotografie
Het loont zeker de moeite om eens op te stap te gaan vooraleer de duisternis valt.
Eerst hebben we de zonsondergang. De lucht krijgt dan de gekende mooie oranje gloed. Een ideaal moment om fraaie plaatjes te maken.
Daarna volgt het gouden uur. Het gouden uur is het verschijnsel dat, ’s ochtends een uur vóór zonsopkomst en ’s avonds net na zonsondergang, afhankelijk van de weersomstandigheden, de lucht mooie kleuren doet aannemen.
Net na het gouden uur, aan het einde van de civiele schemering, vindt het blauwe uur plaats. Vergis je echter niet, dit duurt amper een 10 à 15 minuten nadat de zon is ondergegaan. Het blauwe uur zorgt voor de typische intense blauwe lucht! In de ochtend komt het blauwe uur vlak vóór het gouden uur bij aanvang van de civiele schemering, ongeveer 30 minuten voordat de zon opkomt.
Als het helemaal donker is kun je gebruik maken van de straatlichten, reclamepanelen die oplichten enz.
Is dit alles nog niet genoeg, dan kan je een plaatsje zoeken waar er weinig luchtpollutie is om een leuke sterrenfoto te maken.

De diepblauwe lucht maakt stilaan plaats voor de duisternis. De belichting van de straat en gebouwen in combinatie met de weerspiegelingen in het water maken het geheel af.

Panorama’s
Panorama’s doen het ook altijd goed! Aan de hand van panorama’s kan je zo veel meer weergeven in één foto!

Dit zijn 3 foto’s die verwerkt zijn tot één panorama.

Techniek
Verdiep je in verschillende technieken zoals fotograferen met lange sluitertijd, zoomen terwijl je afdrukt, pannen …

Zoomen tijdens het maken van de foto gaf dit resultaat.

Creativiteit
Wees creatief. Maak zelf een opstelling met enkele oude spullen! Denk out of the box!!

Rookfotografie, zo fijn om hiermee te experimenteren!

Contact
Als je van plan bent om mensen te fotograferen, vraag eerst als je hen mag fotograferen. Maak ook zeker oogcontact! Een omzetting naar zwart-wit is hier ook een meerwaarde, alle aandacht gaat naar de expressie van de persoon.

De meeste mensen laten zich gemakkelijk fotograferen, zolang je het hen maar vraagt op een vriendelijke manier. Leg ook uit waarom je een foto wenst te nemen.